Hur mår dina träd, buskar & häckar?

Hur mår dina träd, buskar & häckar?

Vi är fortfarande inne i den så kallade JAS-perioden – den tid på året då de allra flesta träd, buskar och häckar mår bra av att bli lite ompysslade. Vi har pratat med vår egen trädgårdsmästare Rikard Skoglund och reder ut några vanliga frågor.

Måste man verkligen beskära?

– Det finns många skolor inom detta område men nej, alla träd måste inte beskäras. Växer de helt fritt ute i skog och mark så finns det oftast ingen anledning. Men de som växer i våra trädgårdar behöver ofta underhållsbeskäras för att hålla formen och bära frukt och inte stjäla kvällssol från våra altaner.

Vilka träd kan man beskära nu?

– Innan det börjar grönska kan man beskära många träd, men när det precis börjar grönska ska man avvakta. Då stiger nämligen saven snabbt och om man beskär då kan trädet ”blöda” sav. Något som leder till att det försvagas och på sikt kan dö. Men under JAS-perioden, det vill säga under juli, augusti och september, sjunker saven tillbaka och tillväxten är klar, och då går det bra att beskära. Så nu är det i princip fritt fram att beskära med några få undantag. Även barrträd som cypress, tuja, gran och idegran.

Vad ska man tänka på när det gäller verktyg?

– Det är väldigt viktigt att man använder rena, skarpa och tvättade verktyg. Annars kan du lätt sprida smitta mellan dina beskärningar. Det är något de flesta inte känner till.

Är det bara att sätta igång eller vad ska man tänka på?

– Vi har varit ute på många kundbesök där man beskurit utan kunskap och rätt verktyg och faktiskt skadat sina träd så allvarligt att det enda som kvarstår är att ta bort dem helt. Men givetvis går det att beskära själv om man gör på rätt sätt.

Varför ska man anlita ett proffs?

– Helt enkelt för att de har en god kunskap om trädens växtsätt och ett tränat öga med vad som behövs beskäras. De vet till exempel att en Björk aldrig blir snygg om den toppas. De har också det rätta redskapen som behövs och kan utföra beskärningen på ett säkert sätt. Är du det minsta osäker rekommenderar jag att anlita ett proffs.

Göra jobbet själv - här är några tips på vägen:
  • Ställ dig en bit ifrån så ser du lätt vilka grenar som behöver tas bort eller kortas.
  • Ta bort döda grenar, grenar som växer inåt eller som korsar andra grenar.
  • Ta bort vattenskott i omgångar – annars kommer nya som suger energi.
  • Om du ska ta bort en tung gren – dela upp det i bitar så minskar du risken för fläkskador.
  • Lämna inga grenstumpar om du ska ta bort en hel gren.
  • Skär rena snitt, inte för nära knoppen.

Missa inga godbitar – prenumerera på våra nyhetsbrev idag

Välkommen att prenumerera på våra nyhetsbrev och få tips, inspiration och erbjudanden så länge du själv önskar. Du kan när som helst avsluta din prenumeration. Vi ses i din inbox!