Mild vinter öppnar för tidig trädbeskärning

Mild vinter öppnar för tidig trädbeskärning

Med den milda vintern så börjar det bli dags för trädbeskärning runtom i Sverige. Efterfrågan vuxit explosionsartat sedan trädbeskärning blev en RUT-tjänst.
– En felklippt gren kan inte transplanteras tillbaka, men rätt klippt gren kan ge tio tillbaka nästa år, säger Håkan Bondeson, en av Veteranpoolens erfarna trädbeskärare

Håkan Bondeson är mycket populär bland sina kunder. Under högsäsong har han flera trädbeskärnings-uppdrag i veckan.
– Förra året beskar jag 360 träd och klippte 1,5 mil häck. Fler människor har fått sol på sina uteplatser och vackrare utsikt och träden har fått den omsorg de behöver för att må bra, säger Håkan, och tillägger att varje träd har en egen själ.

Inte bara att klippa
Trädbeskärning inget du ska ge sig på utan förkunskap. Det är viktigt att göra rätt, annars kan man göra mer skada än nytta.
– Har ett träd inte fått vård på 20 år får man ta det steg för steg. En felklippt gren kan inte transplanteras tillbaka men rätt klippt gren kan ge tio tillbaka nästa år, säger Håkan.

När trädet ska beskäras är också viktigt att ta reda på. Den så kallade JAS-perioden, juli-augusti-september, är en av de mest intensiva perioderna, men vissa träd ska beskäras vid andra tidpunkter.
– Bland annat päron klipps tidigt på våren. Stenfrukter som körsbär, plommon, och persikor ska beskäras efter höstskörden och äpplen kan beskäras från september ända fram till april, säger Håkan.

Även en social funktion
Håkan Bondeson har tidigare jobbat inom psykiatrin och har stor erfarenhet av att möta människor, något han har stor nytta av även på Veteranpoolen.
– Det är fortfarande människor jag jobbar med, unga och gamla människor och deras livspussel. Äldre har ofta stor kunskap men inte orken att sköta sin trädgård längre, och det blir ofta många fina möten och samtal om livet dessutom, säger Håkan.

FAKTA
FAKTA
  • Beskär inifrån och ut.
  • Ta bort skadade grenar i omgångar.
  • Rensa grenar som korsar varandra och växer inåt i kronan. Behåll dem som växer åt det håll som gör att kronan blir jämn.
  • Om stora gallringar, spara spröda vattenskott.
  • Sikta på att skapa små kronor i kronan.
  • Dela upp stora beskärningar över flera säsonger så slipper du problem med för mycket vattenskott som tar energi av trädet.
  • Balansera borttagande av grenar med blomknoppar och bladknoppar
  • Ta hjälp av proffs om du är osäker
Vill du veta mer? Lämna en intresseanmälan

Välj det alternativ som passar in på dig och ange ditt postnummer för att komma igång med en intresseanmälan. Vill du höra av dig direkt till oss är du välkommen att kontakta ditt lokala kontor så hjälper vi dig!

Vad är du intresserad av?